Tour EIFFEL
oktober 19 2023
parking-claridge-photo-tour-eiffel

De Uitvinding van de Eiffeltoren

Het idee van een toren van 300 meter hoog werd geboren tijdens de voorbereidingen voor de Wereldtentoonstelling van 1889.

Het doel van de competitie die werd gelanceerd op de tentoonstelling was om “de mogelijkheid te bestuderen om een vierkante ijzeren toren te bouwen op het Champ-de-Mars, met zijden van 125 meter en een hoogte van 300 meter.” Geselecteerd uit 107 voorstellen werd het winnende ontwerp ingediend door Gustave Eiffel, een ondernemer, samen met ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier, en architect Stephen Sauvestre.

De twee belangrijkste ingenieurs van het bedrijf van Eiffel, Émile Nouguier en Maurice Koechlin, bedachten in juni 1884 het idee van een uiterst hoge toren, ontworpen als een massieve pylon gevormd door vier latticetraversen die zich aan de basis uitspreiden en aan de top convergeren, verbonden door metalen balken op regelmatige afstanden.

Dit was een gedurfde extrapolatie naar een hoogte van 300 meter, equivalent aan het symbolische cijfer van 1.000 voet, van het principe van brugpijlers dat het bedrijf al beheerste. Op 18 september 1884 patenteerde Eiffel “een nieuwe schikking waardoor de bouw van metalen pijlers en pylons met een hoogte van meer dan 300 meter mogelijk werd.”

Om het project acceptabeler te maken voor het publiek, vroegen Nouguier en Koechlin aan architect Stephen Sauvestre om vorm te geven aan het voorstel.

Boulonnage du joint de deux arbalétriers
Bolting the joint of two crossbeams

Ticket prices and opening hours – La tour Eiffel site OFFICIEL